"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészeti Szakkonferencia Komandón

Erdészeti Szakkonferencia Komandón

Idén Komandón került megrendezésre a XXII. Erdészeti Szakkonferencia „Az erdőgazdálkodás szabályozásai a Kárpát-medencében, valamint az EU-s irányelvek” címmel.

A remek szakmai programokat és a szokásosan nagyszerű vendéglátást október 19-21. között az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Erdészeti Szakosztálya, az OEE Erdélyi Helyi Csoportja, de mindenek előtt a házigazda Zágoni Magánerdészet munkatársaival közösen biztosították.

A konferencia előzményeként csütörtök délután az Országos Erdészeti Egyesület küldöttsége, az Erdélyi Helyi Csoport, kiegészülve a sepsiszentgyörgyi erdőmérnök hallgatók népes csoportjával a kálnoki temetőben megkoszorúzta Bedő Albert sírját.

Az első napon (péntek) két terepi program közül választhattak a résztvevők. A bátrabbak és edzettebbek az 1412 m magasan fekvő Ménesbérc tetőre vezető gyalogtúrán vettek részt, aminek során a túravezető, Porzsolt Levente, a Zágoni Magánerdészet vezetője, bemutatta a környék erdőgazdálkodási adottságait.

A buszos túra a Rétyi Nyír természetvédelmi terület, illetve Bodzavám környékének bejárástát tette lehetővé. Az élménydús nap élőzenés vacsorával és tábortűzzel zárult. Az este során mintegy 150 kárpát-medencei magyar erdész által átütő erővel elénekelt himnuszok (erdész, magyar és székely) valószínűleg minden résztvevőben feledhetetlen nyomot hagytak.

Szombaton a házigazdák köszöntője után kezdetét vette a valóban Kárpát-medencei léptékű szakmai konferencia. Elsőként a XV. Erdészeti Világkongresszusról (Szöul, 2022) kaptunk ismertetést, ami világosan összefoglalta az erdőgazdálkodás előtt álló globális kihívásokat. A szlovákiai, romániai és magyarországi szabályozásokat bemutató előadásokat a tolmácsolásnak köszönhetően minden résztvevő az anyanyelvén hallgathatta. Tanulságos felismerés volt, hogy a három ország erdőgazdálkodása nagyban hasonló nehézségekkel küzd és hasonló feladatokat kell megoldania.

Ahogy mindenkor, most is szakmailag és lelkileg feltöltődve búcsúztunk egymástól, már várva a 2024-es rendezvényt, aminek házigazdája a Parajdi Magánerdészet lesz.

Forrás: OEE

Szerző: Szőke-Wittich Réka, Kaszab Fruzsina, dr. Csóka György

Fotók: Nyitókép: Sebestyén János/VADEX Zrt., Hírképek:dr. Csóka György

Hírszerkesztő: Nagy László