"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészverseny az Ipoly Erdő Zrt.-nél - Fejes József képviseli az erdőgazdságot az országos döntőben

Erdészverseny az Ipoly Erdő Zrt.-nél - Fejes József képviseli az erdőgazdságot az országos döntőben

Az Ipoly Erdő Zrt. 2023. május 19-én, a Kemencei Erdészet szervezésében rendezte meg a húsz esztendős hagyománnyal rendelkező Erdész Szakmai Napot, amely a társaság erdészversenyét foglalja magában. Az esemény lehetőséget teremtett erdésztechnikus kollégáink számára, hogy megmutassák felkészültségüket, valamint számos alkalom adódott a tapasztalatok cseréjére, jó gyakorlatok megismerésére, új ismeretek megszerzésére, illetve gyakorlására.

A versenyen az Ipoly Erdő Zrt. hét erdészetének negyven kerületvezető erdésze vett részt. A szakmai napot Kiss László vezérigazgató nyitotta meg, majd a program ismertetése után, a résztvevőket hat csapatra osztottuk. A feladatok között szerepelt elméleti kérdéssor, fajfelismerés fotó alapján, az okostelefonra készült ’TERI’ térinformatikai alkalmazás használata, gyérítés-jelölés, vadkárbecslés, mintaterületes fatérfogatbecslés, tölgy és bükk hosszúfa választékolás, valamint lövészet és trófeabírálat. A feladatok a korábbi évekhez hasonlóan, az időszerű szakmai kérdésekhez lettek aktualizálva.

Az Ipoly Erdő Zrt. nem versenyző munkatársai közben ellátogattak a Kemencei tájházba és az egykori Vármegyeházba. Ezután a százhúsz éves, nemrégiben felújított Triglav gőzmozdonyt és a Maszolaj vasúti kocsit is megtekinthették, kipróbálhatták a Kemencei Erdei Múzeumvasúton, a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület közreműködésével.

A szakmai versenyen Bódi Róbert, a Kelet-Cserháti Erdészettől második helyezést ért el, míg Lénárt Zsolt a Nagymaros Erdészet munkatársaként a harmadik helyen végzett. A legfelkészültebbnek Tor Norbert, a Nyugat-Cserháti Erdészet kerületvezető erdésze bizonyult.

Az összesített csapatversenyben a diósjenői erdészek szerezték meg az első helyet, megelőzve a Nagymarosi és a Királyréti Erdészetet.

A jó időnek, a kiválóan szervezett programoknak, valamint a figyelmes vendéglátásnak köszönhetően, kiemelkedően tartalmas napot tölthettünk együtt.

A júniusi Országos Erdészversenyen erdőgazdaságunkat Fejes József, a Kelet-Cserháti Erdészet kerületvezető erdésze fogja képviselni.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Szerző: Barton Zsolt

Fotók: Barton Gábor

Hírszerkesztő: Nagy László