"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdőművelési-erdővédelmi szakmai nap Mátrafüreden

Erdőművelési-erdővédelmi szakmai nap Mátrafüreden

Az OEE Erdőművelési és Erdővédelmi Szakosztálya 2020. július 15-én, Mátrafüreden közös szakmai napot szervezett. A csábító helyszín és program, a két szakosztály együttes mozgósító ereje, valamint a koronavírus-járvány miatt kialakult rendezvény-ínség a várakozásokat meghaladó érdeklődést és részvételt eredményezett.

Mindösszesen a 80 főt is meghaladta a résztvevők száma. Az örömtelien magas létszám miatt két csoportban folyt a program. A kisebb hadgyakorlatra hajazó logisztikai feladványt a házigazdák kiválóan oldották meg. A program gördülékenyen, csúszásmentesen zajlott le.

A két „hadtest” a program felénél, a festői Nagyhalmaji-rétnél, illetve annak végén, a szintén ugyancsak kies Szalajka-réten, az ebédnél találkozott. A terepi bejárás során a lucfenyvesek átalakítása, a gyertyános-kocsánytalan tölgyesekben elindított szálalóvágások, illetve a tölgyes felújítóvágások kerültek napirendre.

Az erdővédelmi vonatkozású csemegéket (pl. biotóp/habitat fák jelentősége, kocsánytalan tölgyesek egészségi állapot trendjei, tölgy-csipkéspoloska, stb.) a NAIK ERTI Erdővédelmi Osztálya tálalta. Ismételten megerősítést nyert, hogy az erdőművelés és az erdővédelem ezer szállal kötődik egymáshoz. Azaz az erdőművelés hosszútávon jelentősen hat az erdők egészségére, illetve az erdővédelmi kockázatokat mindenkor figyelembe kell venni az erdőművelési beavatkozások során.

A rendezvény házigazdái az Egererdő Zrt. szakemberei, Dudás Béla erdészetvezető, Reményfy Rita és Lakatos Bence műszaki vezetők voltak. Köszönet a kiváló szervezésért! A ragyogó időjárásért a vendégeket illeti a köszönet (az ismert szabály szerint az időjárást mindig ők hozzák).

Az ebédnél elfogyasztott, az Egererdő Zrt. által biztosított, kiváló szarvasgulyás - magas gasztronómiai értékén túl - azzal a jó érzéssel is eltölthette a résztvevőket, hogy ha csak kis részben is, de hozzájárultak az Erdészet erdőművelési/erdővédelmi tevékenységét nehezítő magas vadlétszám csökkentéséhez.

Forrás: OEE Erdőművelési és Erdővédelmi Szakosztályok

Szerző: Dr. Csóka György, Urbán Pál

Fotók: Dr. Csóka György

Hírszerkesztő: Nagy László