"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A fák útja a csemetekerttől a településig - tavaszi ültetések - videó

A fák útja a csemetekerttől a településig - tavaszi ültetések - videó

Folyamatban vannak a Településfásítási Program tavaszi ültetései. A szezon végére új otthonába kerül mind a 12 ezer sorfa, melyeket a 10 ezer fő alatti települések igényelhettek 2020-ban. Az ültetések helyszínein szakmai segítséget, ültetési- és gondozási útmutatót, madárodút kapnak a Programban résztvevők.

Az Agrárminisztérium által tavaly meghirdetett program rendkívüli népszerűségnek örvend, ami bizonyítja, hogy egyre nagyobb az igény a zöld felületek növelésére az ország minden pontján. Az elültetett fák hozzájárulnak a levegőminőség javításához, a játszóterek, sétányok, parkok, séta- és kerékpárútvonalak klímájának kellemesebbé tételéhez. Amíg a járványhelyzet lehetővé tette, az ültetések közösségi eseményként, a legtöbb helyen a helyi lakosság, az iskolások és óvodások bevonásával történt.

Mielőtt a fák végső helyükre kerülnek, évekig nevelkednek a KEFAG Zrt. kecskeméti csemetekertjében és telephelyén. A szakemberek gondoskodásának köszönhetően egészséges, ellenálló sorfák utazhatnak a településekre. De vajon mi történik a nagy utazás előtt? Milyen munka folyik a háttérben, hogyan történik a gépi és a kézi kiemelés? Mit jelent a vermelés és a konténerezés? Az alábbi videóban végigkövethetjük a fák útját a csemetekerttől az egyes településekig.

A településfásítás a 2019-ben meghirdetett Országfásítási Program része, melynek egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a Vidékfejlesztési Programban rendelkezésre álló, az önkormányzatok számára is elérhető erdőtelepítési támogatásokra.

Forrás: OEE

Fotók: OEE

Hírszerkesztő: Nagy László