"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az iskolai szünet kezdetével megnyílnak az Erdei Vándortáborok

Az iskolai szünet kezdetével megnyílnak az Erdei Vándortáborok

2021. június 16-án az Erdei Vándortábor Program immár ötödik szezonja indul az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében. A résztvevő diákok az erdők természeti és kulturális kincseinek megismerése mellett a környezettudatos életmódra is ösztönzést kapnak. A program az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósul meg.

Az Erdei Vándortábor Program egy hetes turnusaiban részt vevő, összesen 6500 felső tagozatos és középiskolás diák idén már 11 útvonalon ismerheti meg a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-hegyhát, a Zemplén, a Zselic és a Vértes, valamint – egy régi igénynek eleget téve, idén először – a Bükk természeti, illetve kulturális értékeit. Az idén megnyílt tizenegyedik útvonal különlegesség, mert az Országos Erdészeti Egyesület a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel összefogásban egy kombinált erdei és vízi útvonalat hozott létre. Az első három napban a dél-zalai erdőket, majd vízre szállva a Mura magyarországi szakaszát ismerhetik meg a fiatalok.

Az erdei vándortáborok táborhelyeit az Agrárminisztérium által irányított állami erdőgazdaságok biztosítják, erdei iskoláikat és turisztikai infrastruktúrájukat bocsátják rendelkezésre. Az állami erdőgazdaságok a gyalogos vándortáborokat vezető pedagógusok képzésében szintén részt vesznek, erdei iskoláikban alkalmazott oktatási anyagok és módszerek átadásával.

A Vándortábor Program új eleme és egyben idei nyitóeseménye a június 14-20. között zajló Vándor Viadal, amelyet a vándortáborok egyik helyszínén, a Zemplénben rendeznek meg. A verseny célja hazánk tájegységeinek természeti és kulturális értékeinek megismerése, az aktív kikapcsolódás népszerűsítése. Összesen húsz, egyenként négy fős középiskolai csapat méri össze tudását, kitartását az egyes feladatokban. A számos nagyértékű nyeremény mellett a győztes csapat jutalma jövőre egy hetes ingyenes vándortáborozás az általuk kiválasztott helyszínen.

A Vándortáborokat – nem csak azért, mert a résztvevők szinte végig a szabadban tartózkodnak – az év legzöldebb hetének is nevezik, mivel a szervezők az előkészületek alatt, illetve a lebonyolítás során is nagy hangsúlyt helyeznek a környezettudatos szemléletformálásra, amelynek része például a túlfogyasztás és a pazarlás elkerülésének, illetve az ökológiai lábnyom csökkentésének gyakorlati fogásainak megismerése.

A megszerzett élmények megosztására is van lehetőség: a korábbi évekhez hasonlóan vers-, novella-, fotó- és idén először, újdonságként rajzpályázatra küldhetik be alkotásaikat a vándortáborozók.

Az erdei vándorok útját a hivatalos Facebook és Instagram oldalon lehet követni.

Forrás: OEE

Fotók: OEE

Hírszerkesztő: Nagy László