"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Nincs jövő erdő nélkül - közeleg az Erdők Világnapja 2021!

Nincs jövő erdő nélkül - közeleg az Erdők Világnapja 2021!

Erdők helyreállítása: út a felépüléshez és jóléthez az idei Erdők Világnapja mottója. Miért került ez a téma a 2021-es ünnepségek középpontjába? Azért, mert 2021-ben indul az ökoszisztémák helyreállításának évtizede, melyet az ENSZ Közgyűlése hirdetett meg azzal a céllal, hogy nemzetközi összefogásra buzdítson a további pusztulás megelőzése és visszafordítása céljából, ezzel is segítve a 2030-ra kitűzött fenntartható fejlődési célok elérését.

Nem kis feladatról van szó, mert mára a vizi és szárazföldi ökoszisztémák jelentős része károsodott. Az IPBES 2019-es jelentése szerint a földterületek 75 %-a degradálódott, és ha a jelenlegi tendenciák folytatódnának, 2050-re ez az érték 95 %-ra emelkedne. A degradáció már ma is 3.2 milliárd embert érint és a további növekedés százmilliókat kényszerítene otthonuk elhagyására és soha nem látott katasztrófákhoz vezetne.

Amíg a tengeri ökoszisztémák esetén a degradáció fő oka a túlhasználat, addig a szárazföldön és az édesvizi élőhelyeken a földhasználat változása okozta a legnagyobb károkat az elmúlt 50 évben. Erdők esetében ezt elsősorban a mezőgazdasági területek növekedése testesíti meg, jelentős szerepet játszva abban, hogy még az elmúlt tíz évben is, a csökkenés ütemének jelentős lassulása mellett, évi 4.7 millió hektár erdő (Magyarország összes erdejének 2,5-szerese) tűnt el évente a Föld felszínéről.

vid

Van tehát min változtatni és van honnan felépülni, mert a jelenlegi helyzetben már nem elég a degradáció megállítása, a káros folyamatokat vissza kell fordítani, amíg még lehet. Az erdők szerepéről és hasznáról addig kell beszélnünk, amíg mindenki számára világos nem lesz, hogy 7,2 milliárd emberrel a Földön minden, a természettel kapcsolatos döntés egyúttal döntés a jövőről. Az Erdők Világnapja pedig ünnepi alkalom arra, hogy elmondhassuk mindenkinek, miért nincs jövő erdő nélkül. Éljünk vele!

Ehhez kíván támogatást nyújtani a FAO honlapja: http://www.fao.org/international-day-of-forests/en/

Forrás: FAO, OEE

Szerző: Csóka Péter

Fotók: FAO

Hírszerkesztő: Nagy László