"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Idén a közönséges bükkfával gazdagodott a zalai Év fája időspirál

Idén a közönséges bükkfával gazdagodott a zalai Év fája időspirál

Egy közönséges bükkfát ültetett el csütörtökön a Csónakázó-tó melletti időspirálba a Zalaerdő Zrt. igazgatóhelyettese, Varga Attila és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő.

A gyűjtemény az elmúlt időszakban jelentősen gyarapodott és ezt a jó gyakorlatot a jövőben is folytatjuk - fogalmazott beszédében Varga Attila, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgató helyettese. - A közönséges bükk egy kimondottan európai fafaj, Magyarországon őshonos. Zalában különleges a helyzete, mert ez dombvidék és a bükk mégis megél, pedig az ország más részein inkább hegyvidéki fajtának számít. Ez annak köszönhető, hogy ezen a vidéken sokkal csapadékosabb az időjárás, párásabb a levegő, s ezért sokkal alacsonyabb térszinteken is elterjedhet. A 61 hektáros Bajcsai csemetekertben évente közel 1,5 millió bükkcsemetét nevelünk, melynek egy részét saját felhasználásra fordítunk, a jelentős részét értékesítjük.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő szerint egy-egy ilyen falültetés egyfajta figyelemfelhívásnak is tekinthető. Megmutatja a társadalomnak, milyen fontos a természetvédelem. A kormány rengeteget tesz a környezet megóvásáért, új erdők telepítéséért és több faültetéshez is biztosított már forrást. Olyan területen élünk Zala vármegyében, ahol erősávok vesznek bennünket körül, ezért is öröm az időspirál benépesítése - tette hozzá.

Forrás: zaol.hu

Szerző: Benedek Bálint

Fotók: Szakony Attila

Hírszerkesztő: Nagy László