"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kuponokból telepítenek mintaerdőt Békéscsabán - Az OMV Hungária Kft. és az OEE közös akciója

Kuponokból telepítenek mintaerdőt Békéscsabán - Az OMV Hungária Kft. és az OEE közös akciója

Az OMV Hungária Kft. az Országos Erdészeti Egyesülettel közös akciót indított: ennek keretében az áprilisi Föld napjától kezdődően olyan vouchereket lehet vásárolni a töltőállomásokon, amelyek 1-1 facsemete magyarországi elültetésének és későbbi ápolásának költségét fedezik. Az együttműködés célja, hogy az OMV vásárlói hozzájárulhassanak a hazai erdőtelepítési programhoz és ezzel együtt a természeti értékek megóvásához.

A kampány keretében 3000 fa ültetéséhez elegendő kupont adtak el az OMV kutakon. A legtöbb vouchert a novemberben felújított békési OMV töltőállomáson vásárolták. Az összegyűlt teljes összeget az OMV az Országos Erdészeti Egyesületnek utalta át, amelyből a szervezet az első csemetéket november végén ültette el a békéscsabai Kisréten.

Békés megye Magyarország legkisebb erdősültséggel rendelkező régiója. Ez a tény, valamint a helyi közösségek elhivatottsága és az erdők iránt érzett elkötelezettsége ösztönzött minket arra, hogy ebben a térségben keressük meg az elültetendő facsemeték megfelelő helyét. Bár az elmúlt években szerencsére folyamatosan gyarapodtak a fával borított területek hazánkban, ezt a tendenciát a továbbiakban is folytatni kell: ezért is örülünk nagyon az OMV-vel közös programunk sikerének” – mutatott rá Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület Főtitkára.

A békési megyeszékhely mellett úgynevezett keménylombos állományt ültetnek, amelyben többek között a magyar kőris, korai juhar, nagylevelű hárs, mezei szil és vadkörte is megtalálható. Ezek a fafajták őshonosak, és jó megújuló képeséggel rendelkeznek. A változatos fajösszetételnek köszönhetően minden adott ahhoz, hogy néhány év múlva egy sokszínű, tájba illeszkedő életközösséggé, mintaerdővé fejlődjön az új telepítés. Hosszú távon a helyszín a szemléletformálás, környezeti nevelés, erdőpedagógia helyszínévé válhat. A fák elültetését követően a nevelési, ápolási tevékenységeket - erdész szakmai irányítás mellett – a Hatvanezer Fa Egyesület végzi a helyi közösségek bevonásával.

Nagyon örülünk, hogy már az első nekifutásra sikeres volt a kampányunk, és 3000 voucher megvételével hozzájárultak a vásárlóink a hazai erdőtelepítési, fásítási programhoz. Az OMV-nek már több olyan kezdeményezése is volt, amellyel a klímaváltozás elleni küzdelmet támogatja” – tette hozzá Kováts Botond, az OMV Hungária marketing menedzsere.

Az ültetésen részt vett a térség országgyűlési képviselője Herczeg Tamás is.

Az Országos Erdészeti Egyesület és az OMV közös akciója év végéig tart, így a töltőállomáson továbbra is megvásárolhatóak az 500 és 1000 forint értékű utalványok.

Forrás: OMV, OEE

Fotók: OMV, OEE

Hírszerkesztő: Nagy László