"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

Az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával zajló online programot azzal a céllal hívták életre, hogy a gyerekek otthonról is részesülhessenek a természet tavaszi ébredésének élményében, elsajátíthassák a környezettudatos gondolkodás alapjait, illetve hogy a közösségi médiában megosztott órák segítséget nyújtsanak a pedagógusoknak a digitális oktatásban. 

A május 10-én indult sorozat a tanév végéig összesen 29 alkalommal jelentkezett egyenként 10-15 perces erdei iskolai foglalkozással. Az elsősorban az általános iskolás korosztálynak szóló videók az Országos Erdészeti Egyesület Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján jelentek meg, de az erdőgazdaságok és az erdei iskolák közösségi média felületein is látni lehetett őket.  A programsorozat sikerét jelzi, hogy a videókat egy hónap alatt mintegy 120 ezer alkalommal tekintették meg, a legnépszerűbb videót több mint 15 ezren látták.

Az Országos Erdészeti Egyesület az Online Erdei Iskola sorozat elindításakor arra törekedett, hogy az erdőpedagógusok és erdészeti szakemberek által összeállított programban a hazai erdőkkel kapcsolatos legváltozatosabb témákat szerepeltessék. Így például a gyerekek a videók segítségével virtuálisan ellátogathattak az ország erdeibe a Nyírségtől Somogyig, gyógynövényeket ismerhettek meg, láthatták, hogyan történik a nyomolvasás és a nyomkeresés, milyen a madarak és a fák kapcsolata, vagy a víz útja az erdőben.

A környezeti nevelés alapgondolata, hogy aki megismeri az erdők értékeit, az hosszú távon részt is vesz a megóvásukban és a gyarapításukban. Az erdei iskolákat az erdőgazdaságok honosították meg Magyarországon; a színvonalas oktatás biztosítása érdekében az Országos Erdészeti Egyesület minősítési rendszert üzemeltet, amelynek 35 intézményében országszerte több mint 100 ezer gyermeket nevelnek a fenntartható életmódra évente.

A videók továbbra is megtekinthetők az Országos Erdészeti Egyesület Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján, így a későbbiekben is felhasználhatóak az iskolai oktatásban.

Az online program az Agrárminisztérium alá tartozó állami erdőgazdaságok szakmai közreműködésével valósult meg.

Forrás: OEE

Fotók: Lengyel László/OEE

Hírszerkesztő: Nagy László