"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Sikerrel zárult a 2022-es VándorViadal döntője a Karancs-Medves vidékén

Sikerrel zárult a 2022-es VándorViadal döntője a Karancs-Medves vidékén

A Nógrád megyei Karancs-Medves térségben zajlott az idei VándorViadal döntője 19, hazánk különböző pontjairól érkező középiskolás csapat részvételével. A VándorViadal a Vándortábor Program egyik új eleme, amely 2022-ben másodjára került megrendezésre az Aktív- és Ökoturisztikai Központ támogatásával, az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében.

A versenyben négyfős csapatokban küzdöttek meg a diákok különféle szellemi és fizikai felkészültséget, együttműködőkészséget, és a vándortáborozás során is szükséges rátermettséget igénylő feladatokban.

A tavaszi online selejtezők tétje a döntőbe jutás volt, amely után a legjobbak egy egyhetes táborban küzdhettek meg a végső győzelemért. A döntő Nógrád megyei helyszínére nem véletlenül került a választás. A Karancs-Medves páratlan természeti és kulturális értékeinek minél szélesebb körrel történő megismertetése a Vándortábor Program célitűzéseivel is összhangban van. A táborról – amely egyben a verseny döntője – egy 8 epizódos tévéműsor is készül, amelynek első része 2022. július 17-én lesz látható a TV2-n.

A 2 fiú és 2 lány versenyzőből álló középiskolás csapatok először egy 5 fordulós online selejtezőn vettek részt április 6-tól kezdődően, amelyben kreatív feladatsorok megoldásával gyűjthettek pontokat. Az így kialakult rangsor alapján jutott tovább a táborba a legjobb 19 csapat, amelyre 2022. június 20. és 26. között került sor a salgótarjáni Tarjáni Gyermektáborban.

A döntő feladatainak idén is egyik fő jellemzője volt a természetközeliség és az aktív kikapcsolódás, de a verseny nem kizárólag az aktív mozgásra épült. A tábor során teret kaptak az olyan feladatok is, melyek a természet minél közvetlenebb megismerését helyezték előtérbe, és próbára tettek olyan kompetenciákat, mint a matematikai, nyelvi és gondolkodási képesség, az együttműködés és problémamegoldó készség.

A VándorViadal kiemelt célja volt, hogy a nagyközönség számára is bemutassa a Vándortábor Program szellemiségét, a Program egyre bővülő közösségét, mindezt a döntő helyszínéül szolgáló Karancs-Medves térség minél teljesebb bemutatása mellett.

A versenyzők ellátogathattak többek között a Karancs-hegyre, a Medves-fennsíkra, a Salgó és Somoskői várakhoz vagy az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz, de a környék természeti látnivalóin, várain és a bányászati múlt emlékeit bemutató helyszínein túl kiemelt szerepet kaptak a térség aktív turisztikai lehetőségei, például a 2021-ben „Az Év Erdei Kerékpárútjának” megválasztott Somoskőújfalu-Eresztvény közötti erdei útszakasz, vagy az Ipoly Erdő Zrt. által tavaly átadott Somoskői Látogatóközpont is.

A verseny a Budapest IX. Kerületi Leövey Klára Gimnázium csapatának győzelmével zárult, akik az értékes tárgyi nyeremények és aktív kikapcsolódást szolgáló utalványok mellett elnyerhették a VándorViadal évente új gazdára találó vándorserlegét is.

Gratulálunk a győztes csapatnak és a verseny minden résztvevőjének! Köszönjük nekik az együtt töltött időt, az aktív részvételt és a derekas helytállást!

A VándorViadalról készült 8 részes tévéműsor első adása 2022. július 17-én tekinthető meg a TV2-n, majd ezt követően mindig vasárnap délutánonként jelennek meg a soron következő epizódok.

A számos támogatói felajánlás mellett külön köszönet illeti az Ipoly Erdő Zrt. Salgótarjáni Erdészetének kollégáit a szervezés során nyújtott segítő együttműködésükért.

 

Forrás: Erdei Vándortábor Program/OEE

Fotók: OEE

Hírszerkesztő: Nagy László