"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Szoboravatás dr. Jereb Ottó emlékére, Sopronban

Szoboravatás dr. Jereb Ottó emlékére, Sopronban

A Soproni Erdészeti Technikum 1963-ban végzett évfolyamának még élő tagjai úgy határoztak, hogy érettségijük 60. évfordulóját azzal ünnepelik meg, hogy szobrot állitanak szeretett tanáruk dr. Jereb Ottó maradandó emlékére, az iskolában.

Az iskola vezetésének támogató egyetértését megszerezve, hozzáláttunk a szervezéshez. Több szobrásszal tárgyalva, sikerült kiválasztani a minden kritériumnak megfelelő jelöltet. A hosszadalmas munkafolyamat beindult és többszöri egyeztetés után a szobor elkészült. Alkotója Böjte Horváth István szobrászművész. Felállitására az iskola második emeleti, dr. Jereb Ottóról elnevezett tantermének ajtaja melletti folyosón került sor.

Augusztus 26-án szoboravatóra gyülekeztek a résztvevők az iskola második emeletén. Az esemény nem volt meghirdetve a nyilvánosság számára, mégis legalább 150 ember töltötte meg a termet, a folyosót, még a lépcsőkön is álltak.

A szoboravató ünnepség azzal indult, hogy a készittető öregdiákok megőrzésre és to­vábbi ápolásra hivatalosan is átadták a szobrot iskolánk jelenlegi igazgatójának, Sztojkáné Bodor Ildikónak, aki ezután befogadta azt és egy rövid beszédet is mondott.

Utána az öregdiákok képviseletében emlékező beszéd hangzott el Kurusa Lászlótól, majd ezt követte Hoczek László főigazgató (Kisalföldi Agrár Szakképzési Centrum) ünnepi köszöntője, aki korábban a soproni erdészeti technikum igazgatója is volt. Ezután Zimmermann László olvasta fel iskolánkról szóló versét majd a család részéről dr. Jereb László mondott köszönetet a megemlékezésért.

A beszédek elhangzása után az Erdészhimnusz hangjaira lelepleztük a szobrot. Valójában nem csak egy szobrot állitottunk, hanem egy emlékhelyet hoztunk létre. A szobor mögött a falon, egy molinón, a Tanár Ur életének meghatározó eseményei olvashatók, rövid összefoglalásban. Felette pedig egy tablón, az 1963-as osztály, melynek ő volt az osztályfőnöke. Az eseményen a család nagy létszámmal volt jelen és a 63-as évfolyam öregdiákjai mellett, igen sokan a Tanár Úr tisztelői közül.

Az 1963-as évfolyam öregdiákjai

Az avató után az iskola megvendégelte az ünnepségen résztvevőket. Így méltó módon zárult a magasztos és szép esemény.

Remélem az emlékhely felkelti majd az iskola mai diákságának és tanáraiknak az érdeklődését Jereb Tanár Úr munkásságának jobb megismerése érdekében, és akár évenként is megemlékeznek majd a jövőben egykori jeles oktatójukról, szakmai elődjükről.

Ajánlom minden volt diáknak, illetve azoknak, aki ismerték és szerették dr. Jereb Ottót, ha Sopronba jár, keresse fel ezt az emlékhelyet.

Forrás: OEE

Szerző: Sebestyén László

Fotók: Nyitókép:kobuki.eu (Archív: a fényképen dr. Jereb Ottó Tanár Úr magyaráz egy gyakorlati óra alkalmával), a hírképek forrása: a szerző

Hírszerkesztő: Nagy László