"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Indul a Településfásítási Program

Indul a Településfásítási Program

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közleményében arról tájékoztat, hogy hétfőn, 10 órakor kezdetét veszi a Településfásítási Program, melynek keretében a 10.000 fő alatti települések belterületére különböző fafajokból van lehetőség fákat igényelni.

Az Agrárminisztérium a 2019 őszén indított Országfásítási Program keretében hirdette meg a programot, melyben a 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer fát igényelhetnek ingyenesen, ahogy arról mi is beszámoltunk korábban. A települések 19 fafajból válogatva 10-30 db fát igényelhetnek, így akár 1200 település zöldítéséhez is hozzájárulhat a Program. A fák nevelését és szállítását a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja.

A program fő célja felhívni a figyelmet a fásítás fontosságára és lehetőséget adni arra, hogy az önkormányzatok, lakóközösségek, helyi civil szervezetek a maguk eszközeivel tevékenyen részt is vehessenek településük zöldítésében. Ezen túl népszerűsíteni kívánják a Vidékfejlesztési Programot, amely komoly lehetőségeket jelenthet a vidéki települések agrárgazdasági fejlődésében, de közösségépítő szerepet is nyújt a fák közösségi eseményként történő elültetésével, későbbi fenntartásával.

 

Az igénylés feltételei és menete:
– az igénylés 2020. június 15-én 10 órától a készlet erejéig, de legkésőbb július 31-ig tart
– a regisztrációs és igénylési felület szintén a www.orszagfasitas.hu honlapon lesz elérhető június 15-től
– az igénylések beérkezési sorrendben lesznek elbírálva
– igénylésre jogosultak: önkormányzatok és önkormányzati intézmények; állami intézmények és fenntartóik; civil szervezetek; egyházi szervezetek és intézmények
– egy településről csak egy jóváhagyott igénylés lehetséges, több igénylő esetén az elbírálás beérkezési sorrendben történik
– az igénylés menete: regisztráció + igénylés – elbírálás – kiértesítés – nyilatkozatok, ültetéssel kapcsolatos adatok feltöltése
– a regisztráció és az igénylés során megadni szükséges adatok: település neve; az igénylő szervezet adatai (név, adószám, cím, hivatalos képviselő neve és elérhetőségei, kapcsolattartó neve és elérhetőségei); pipálással való nyilatkozattétel arról, hogy az igénylő rendelkezik a sikeres igénylés után feltöltendő nyilatkozatokkal; őszi vagy tavaszi szállítás kiválasztása; választott fafajok és darabszámok (összesen 10-30 db fa, az igénylés során látható lesz a még rendelkezésre álló készlet)
– az igénylés elbírálása, és a sikeres igénylésről való kiértesítés után feltöltendő adatok, dokumentumok: a település önkormányzatának hozzájáruló nyilatkozata (minden esetben kell, 1 példányban); az ültetési terület tulajdonosának vagy vagyonkezelőjének 5 éves fenntartási nyilatkozata (minden esetben kell, annyi példányban, ahány ültetési helyszín van); az ültetési és átvételi helyszín(ek) adatai

Tudnivalók a fákról és a szállításról:
– a Programban igényelhető 19 fafaj részletes leírása szintén a www.orszagfasitas.hu honlapon található meg
– a fák konténeresek vagy földlabdásak, 10-14 centiméter törzskörméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak
– a szakszerű ültetés érdekében a KEFAG Zrt. minden fához biztosít támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot, valamint egy madárodút is

Sikeres igénylés esetén az igénylőnek biztosítania kell:
– a fák tárolását, öntözését az ültetésig
– a fák elültetését egy előre bejelentett időpontban, lehetőleg közösségi esemény keretében
– a fák legalább 5 éves fenntartását

Az elfogadott igénylésben szereplő fákat és az ültetési csomag egyéb elemeit a KEFAG Zrt. szállítja ki az igénylés során megadott címre, a szállítás időpontját a szervezők minden igénylővel közvetlenül egyeztetik (a szállítás az ültetési időpont előtt legfeljebb 7-10 nappal történik).

Tudnivalók az ültetésről:
– egy településen maximum 5 különböző ültetési helyszín lehetséges
– a fák az alábbi belterületi ingatlanokra ültethetők: kizárólagos önkormányzati tulajdonú közterület, vagy lakossági közszolgáltatást ellátó intézményi ingatlan (utca, tér, park, parkoló, óvoda, iskola, egészségügyi intézmény, szociális intézmény, temető stb.); kizárólagos állami tulajdonú közterület, vagy lakossági közszolgáltatást ellátó intézményi ingatlan (utca, tér, park, parkoló, óvoda, iskola, egészségügyi intézmény, szociális intézmény stb.); kizárólagos egyházi tulajdonú, közszolgáltatást ellátó intézményi ingatlan (óvoda, iskola, egészségügyi intézmény, szociális intézmény, temető stb.); önkormányzati, állami, vagy egyházi tulajdonok közös tulajdonát képező területek (ebben az esetben a terület minden tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozata szükséges)

A fák kiszállítása során minden igénylő kap egy ültetési útmutató füzetet, illetve a www.orszagfasitas.hu honlapon is találhatók információk a helyes ültetéssel kapcsolatban. A szakszerű ültetés érdekében az Országos Erdészeti Egyesület egy erdész szakember helyszíni jelenlétét biztosítja, akinek a részvételéről a szervezők minden igénylővel külön egyeztetnek. A fák ültetését az igénylők 2020 őszén vagy 2021 tavaszán, legkésőbb 2021. május 15-ig valósíthatják meg, az igénylők által szervezett közösségi programok keretében.

A Településfásítási Program lebonyolítását végző irodát az Országos Erdészeti Egyesület működteti az alábbi elérhetőségekkel: fasitas@oee.hu; +36 1 201 6293; +36 20 375 2581.

Az igénylés feltételei és menete, az igényelhető fafajok listája, a szükséges nyilatkozatminták és minden egyéb tudnivaló a www.orszagfasitas.hu honlapon található meg.

Forrás: Magyar Nemzeti Vidék Hálózat

Fotók: Hraskó István

Hírszerkesztő: Nagy László