"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Pályázati lehetőség a Német Erdészeti Egyesület Forest Experts gyakorlati továbbképzési programjára

Pályázati lehetőség a Német Erdészeti Egyesület Forest Experts gyakorlati továbbképzési programjára

Január 31-ig lehet pályázni az idén újraindított Forest Experts elnevezésű program keretén belül, egy hónapos időtartamú, németországi, erdőszakértői gyakorlati továbbképzésre.

Az „Erdőszakértői Program” célja, hogy fokozza az erdőgazdálkodással kapcsolatos tapasztalatok nemzetközi szakmai cseréjét az erdészeti szakemberek között, és ezáltal a tudásátadást a fenntartható erdőgazdálkodás területén, világszerte.

A Német Erdészeti Egyesület által koordinált gyakornoki program szakmai hátterét az erdészeti szervezet kiterjedt, az erdészettel kapcsolatos, az erdészet globális kérdései iránt érdeklődő tagokból álló hálózata biztosítja, ez az úgynevezett NIWA (Netzwerk für nachhaltige internationale Waldwirtschaft).

Ezen a hálózaton alapuló és a Szövetségi Élelmiszer- és Mezőgazdasági Minisztérium által finanszírozott program szakmai gyakorlatokat kínál a fenntartható erdőgazdálkodáshoz szükséges készségek képzésére, Németországban.

A német erdészeti szektor részéről állami és magánerdészeti vállalkozások, minisztériumok és egyesületek vesznek részt a porgramban. A következő három évben legalább tíz ösztöndíjat biztosítanak egy hónapos németországi tartózkodásra.

A programon korábban már két magyar erdőmérnök (egyben az OEE tagjai) is részt vett. 2016-ban Iványi Ákos, a KAEG Zrt. jelenlegi gazdasági igazgatója, az OEE Győri Erdőgazdasági Helyi Csoport korábbi titkára, illetve 2017-ben Kádár Tibor Sándor a székelyföldi Zetelakai Erdőrendészeti Hivatal munkatársa, aki 2023-tól az OEE Erdélyi Helyi Csoportjának az elnöke is.

Az „Erdőszakértői Program” következő pályázati határideje január 31-ig tart.

A jelentkezési lehetőségekről további részletes információ a www.forestexperts.de (német/angol nyelvű) weboldalon található.

Közvetlen kapcsolat:

Sabine Kühling
Project coordination
Forest Expert Program,
info@forestexperts.de

Forrás: DVD - Német Erdészeti Egyesület, OEE

Szerző: Nagy László, Iványi Ákos

Fotók: DVD - Német Erdészeti Egyesület

Hírszerkesztő: Nagy László