"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ünnepi közgyűlés - Egyesületi kitüntetettek, szakmai díjazottak II. - OEE 153. Vándorgyűlés – IV.

Ünnepi közgyűlés - Egyesületi kitüntetettek, szakmai díjazottak II. - OEE 153. Vándorgyűlés – IV.

Az Országos Erdészeti Egyesület 153. Vándorgyűlését idén a Balaton északi partján fekvő Zánkán, mint központi rendezvényhelyszínen rendezte meg az Egyesület, a Bakonyerdő Zrt. állami erdőgazdasággal, mint házigazdával közösen. Június 15-én, a Vándorgyűlés első napján a hagyományos Ünnepi Közgyűlés megtartásával indult a kárpáti-medencei magyar erdészek éves szakmai és közösségi találkozójának két napos programja, melyet június 16-án a Bakonyerdő Zrt. komplex erdőkezelésének és a bakonyi tájak kulturális, történelmi, néprajzi értékeinek bemutatását szolgáló terepi programok követtek.

Az Ünnepi Közgyűlés köszöntő beszédei  után az egyesületi kitüntetések, elismerések és a szakmai díjak, valamint az Év Erdésze Verseny Országos döntőjének  ünnepélyes eredményhirdetése következett.

A 153. OEE Vándorgyűlés alkalamából djazottakat  és méltatásukat, melyeket Tóth Gábor az OEE Díj Bizottságának elnöke mondott el a helyszínen, a Zánkai Sport- és Látogatóközpont színháztermében.

Az első részben a Bedő-, Kaán- és Decrett-díjakat kapott erdész kollégákat mutattuk be, míg az alábbiakban a OEE Elismerő okleveleket, Vadas Jenő-díjat, Madas László Emlékérmet kapott tagtársakat ismerhetjük meg és az Év Erdésze Verseny Országos Döntő eredményhirdetését foglaljuk össze.

A OEE Elismerő Okleveleket Andrésiné dr. Ambrus Ildikó technikus alelnök (OEE) és Szentpéteri Sándor főosztályezető (AM) adták át.

1.      Balogh-Kömpöc Róbert erdésztechnikusnak, a keceli csemetekert és erdészkerület vezetője részére, az erdőfelújítási technológiák helyi viszonyokra történő adaptálásáért, a csemetetermesztésben elért sikereiért és példamutató szakmai hivatástudatáért.

2.      Bányai Béla szaküzemgazdásznak, az EGERERDŐ Zrt pénzügyi és számviteli osztályvezetője részére, a pályafutása alatt bevezetésre kerülő számos ügyviteli rendszer fejlesztésében, üzemeltetésében végzett tevékenységéért, a több évtizedes precíz, alázatos munkájáért.

3.      Csiszár Adrienn erdésztechnikusnak, a Bakonyerdő Zrt. dolgozójának, az erdei iskola és vándortáborok eredményes működtetése, kiváló szakmai munkája és aktív egyesületi tevékenysége elismeréseként.

4.      Deák András erdésztechnikusnak, a Váci Erdészet kerületvezető erdésze részére, az őshonos, főként kocsánytalan tölgy és cser erdők természetes felújításában végzett sikeres, pontos, következetes munkájáért.

5.      Dézsi Károly erdőmérnöknek, a DALERD Zrt Fásító erdészetének vezetője részére, a síkvidéki, folyóvölgyi erdőgazdálkodás erdőművelési problémáinak megoldására való törekvéséiért, vegyszerezéses növényvédelemben elért eredményeiért és a Csongrád-Csanád és Békés vármegye területén végzett új erdők telepítéséért.

6.      Dr. Varga Tamás közgazdasági szakokleveles erdőmérnöknek, jogásznak, a Mecsekerdő Zrt. Erdőművelési és természetvédelmi osztályvezetője részére, különleges elhivatottsággal végzett szakmai és közösségi munkájáért.

7.      Házi Ferenc erdésztechnikusnak, a Mécsérpusztai erdészet kerületvezető erdésze részére a folyamatos erdőborítás, természetszerű erdőkezelés és felújítás mellett számos végvágás és nevelővágás levezényléséért, a 44 évnyi kiemelkedő színvonalú szakmai munkája elismeréseként.

8.      Kincses Miklós erdőmérnöknek, a Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészet erdőgondnokának, a mecseki lomberdők folyamatos erdőborítással való kezelés lehetőségeinek kutatásában és művelésében, a klímarezisztens tölgy kisfajok kutatásában végzett elhivatott munkájáért.

9.      Mikó Barát Dezső erdésztechnikusnak, a Zalaegerszegi Helyi Csoport tagjának a termelőszövetkezetek erdészeti ágazatában, majd a magán erdőgazdálkodásban végzett szakszerű, magas színvonalú munkájáért.

10.   Nyeste Andrásné erdésztechnikusnak, a Baktalórántházi Erdészet díszfaiskola vezetőjének az erdőgazdálkodás aktív formálásában és innovatív tevékenységében, valamint a környezettudatos erdőkezelés területén nyújtott magas színvonalú munkájáért. (Kitüntetését később vette át.)

11.   Petőh Ernő erdésztechnikusnak, a NYÍRERDŐ Zrt. kerületvezető erdésze részére, az alföldi területen, kocsányos tölgyesek természetes felújításában végzett magas színvonalú tevékenységéért. (Kitüntetését később vette át.)

12.   Ruborits Tamás díszkertészeti és növényalkalmazási mérnöknek, a Vasvári Erdészet közjóléti műszaki vezetőjének a Jeli Varázskert szezonális látogatottságának elnyújtása érdekében tett munkája, a Varázskert folyamatos fejlesztése, továbbá az OEE Szombathelyi Helyi Csoportja érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.

13.   Salamon Károly erdőmérnöknek, a tamási erdőtervezési körzet erdőfelügyelőjének az erdőfelújításokban elért eredményeiért, az erdőgazdálkodóknak nyújtott segítségéért és szakmai munkája elismeréseként.

14.   Szabó Tibor József erdőmérnöknek, az Erdőszakértő Kft. ügyvezetőjének, a kiskunsági homokhátságon közel három évtizeden át végzett magas szintű szakmai vezetői tevékenysége, valamint az Egyesület Elnökségében három cikluson át kifejtett aktív szerepvállalása, példamutató szakmai hivatástudata elismeréseként.

15.   Szenthe Gábor erdőmérnöknek, a Pilisszentkereszti Erdészet erdőgondnoka részére, az erdészeti információs rendszerek fejlesztésében való aktív résztvételéért, az örökerdő üzemmód irányelveinek kidolgozásában vállalt konstruktív munkájáért.

Az Egyesületi kitüntetések átvétele után az Erdészeti Tudományos Intézet által adományozott Vadas Jenő-díj átadása következett. A díjjal az Erdészeti Tudományos Intézet azon szakemberek tevékenységét ismeri el, akik sokat tettek a hazai erdészeti kutatás fejlesztéséért, a kutatási eredmények gyakorlatba történő bevezetéséért.

A Vadas Jenő-díjat dr. Borovics Attila, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének főigazgatója adta át.

A 153. Vándorgyűlés nyilvánossága előtt a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet Vadas Jenő-díjjal ismerte el Ripszám István munkáját.

Vadas Jenő szakmai tevékenysége és örökérvényű szellemi útmutatásai méltóvá tették Őt arra, hogy a nevével fémjelzett emlékéremmel olyan szakembereket tüntessenek ki, akik kiemelkedően sok segítséget nyújtanak az erdészeti tudományos tevékenységhez, a kutatási eredmények gyakorlatba történő bevezetéséhez, elismertségének növeléséhez.

A Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet vezetése köszönetét és elismerését fejezi ki Ripszám Istvánnak a 2023. évi „Vadas Jenő Emlékérem” adományozása kapcsán.

Ripszám István tevékeny alakítója a Mecsekerdő Zrt progresszív szellemiségű, kutatást segítő, a tudományos eredményeket gyakorlatba felelősen bevezetni szándékozó közösségének. Messzemenőkig támogatja a gyakorlat és a kutatás közötti együttműködéseket kutatási konzorciumok létrehozásával, konferenciák, terepi bemutatók és tanulmányutak szervezésével. Úttörő szerepet vállalt az őshonos tölgyek dél-kelet-európai szárazságtűrő szaporítóanyag-forrásainak első hazai alkalmazásai terén. Tevékenységével bizonyítja, hogy a magas színvonalú erdőgazdálkodás egyúttal a természetvédelem céljait is szolgálja, amellyel hozzájárul az erdészet és természetvédelem párbeszéden alapuló együttműködéséhez.

Negyedik éve  kerül átadásra a Madas László Emlékérem. Az Emlékérmet a Pilisi Parkerdő Zrt. 50 éves jubileumi évében, együttműködésben az Országos Erdészeti Egyesülettel, 2020-ban alapította, azzal a céllal, hogy minden évben rangos elismerést kaphasson az év legjobbnak ítélt erdőpedagógusa.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a Madas László Emlékérem adományozásával azoknak a munkáját kívánja elismerni, akik a környezeti nevelés terén és az erdészeti erdei iskolákban történő szemléletformálás érdekében önzetlen munkát végeznek, kiemelkedő szellemi és gyakorlati eredményeket érnek el, valamint maradandó értékeket teremtenek, s így méltóvá válnak Madas László szellemiségének is emléket állító díjra.

A Madas László Emlékérmet Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója adta át.

A Madas László Emlékérmet 2023. évben Varga László a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőpedagógusa kapta.

1980-ban természetvédelmi őrként kezdte pályafutását. Középiskolai tanulmányait a Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskolában munka mellett végezte és ott szerezte meg erdésztechnikusi képesítését 1986-ban.

A Magyar Madártani Egyesületnek 1979-óta tagja. Néhány évig elnöke, 2022-ig pedig az alelnöke volt a Chernel István Helyi Csoportnak.

1980-ban Schmidt Egon ösztönzésére madártani és természetvédelmi szakkört indított egykori általános iskolájában. 1981-től madárgyűrűzéssel is foglalkozik, madárgyűrűző táborok állandó szervezője, résztvevője.

1981-től 10 éven át vett részt a Savaria Múzeum Alpokalja Természeti Képe kutatási programban. 1989-90-ben részt vett a Vas megyei Természetvédelmi Kerekasztal munkájában, s ebben az időszakban alapító és egyik első vezetőségi tagja lett a Pro Natura Egyesületnek. Tagja továbbá a Soproni Erdész Diákok Baráti Körének és a Vasi Múzeumbarát Egyletnek.

1984-től aktív tagja az Országos Erdészeti Egyesületnek, azon belűl is kiemelten az Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálynak is.

Az OEE 2016. évi székelyföldi vándorgyűlésén - nagyrészt erdei iskolai munkásságának elismeréseként - Decrett József Emlékérem kitüntetésben részesült.

2002-től foglalkozik környezeti neveléssel, 2006-óta Kőszegen a Stájer-házakban működő erdészeti erdei iskolának vezetője.  Az erdei iskolai erdőpedagógiai tevékenysége kapcsán Vas vármegyében több ezer óvodás, iskolás az ő előadásában szakértő és „erdészbarát” módon ismerkedett meg az erdővel és az erdőgazdálkodási munkákkal.

A kitüntetések, szakmai elismerések átadása után az Év Erdésze Országos Verseny ünnepélyes eredményhirdetése következett. A díjakat Kiss László elnök (OEE) , valamint Varga László vezérigazgató (Bakonyerdő Zrt.) adta át.

15. alkalommal rendezte meg az Egyesület a döntőt, ahol 20 versenyző mérte össze tudását. A döntőbe kerülést megelőzték a helyi válogató versenyek, ahol több mint 200 versenyző vetélkedett a döntőbe kerülés jogáért.

Az országos döntő idei helyszíne Gyenesdiás és Balatoncsicsó volt. Köszönet illeti a szervezőket, kiemelten a verseny főszervezőjét, dr. Patocskai Zoltánt, a Bakonyerdő Zrt. erdőművelési osztályvezetőjét.

Az egyes versenyszámok első helyezettjei oklevelet és a támogatók által felajánlott tárgyjutalmat kaptak, amelyek június 2-án, az Év Erdésze Verseny záró eseményén átadásra kerültek.

Harmadik díjat a KOS FASHION KFT. ajánlotta fel, amely 100.000.- Ft értékű vásárlási utalvány volt.

Az Év Erdésze Verseny harmadik helyezettje: Tratnyek Tamás a SEFAG ZRT. erdésze lett.

Második díj az erdészeti és vadászati termékeket forgalmazó Grube Kft. felajánlásából 250.000.- Ft értékű vásárlási utalvány volt.

Az Év Erdésze Verseny második helyezettje: Szukhentruk József a TAEG ZRT. erdésze lett.

Az első díj az Andreas STIHL Kft. felajánlásából STIHL termékekre vonatkozó 350.000.- Ft értékű vásárlási utalvány. Az első díj átadásához Bakon Gábor az Andreas STIHL Kft. ügyvezető igazgatója is csatlakozott a színpadon.

Az Év Erdésze Verseny első helyezettje és az Év erdésze cím birtokosa: Jánosi Kristóf a ZALAERDŐ ZRT. erdésze lett.

Hagyomány, hogy a verseny győztese a következő versenyig megőrzi az Év Erdésze Vándorserleget és egy fából készült digitális átlaló prototípusát.

Az Ünnepi Közgyűlés díjátadási ünnepség része ezzel véget ért.

Az Országos Erdészeti Egyesület ezúton is szívből gratulál a kitüntetett kollégáknak, tagtársainknak!

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Fotók: Bárdi Bálint

Hírszerkesztő: Nagy László