"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

báró vizeki Tallián Bélára, az OEE egykori elnökére emlékeztek Somogy megyei szülőhelyén

báró vizeki Tallián Bélára, az OEE egykori elnökére emlékeztek Somogy megyei szülőhelyén

Az Országos Erdészeti Egyesület és Szabás Község Önkormányzata báró vizeki Tallián Béla születésének 170. és halálának 100. évfordulója alkalmából emléknapot szervezett 2021. november 24-én Somogy megye kiváló polgárának szülőhelyén, Szabáson.

Az emléknap keretében az egybegyűltek az 1851-ben született báró vizeki Tallián Bélára, Somogy vármegye egykori főispánjára, a képviselőház alelnökére, földművelésügyi miniszterre és az Országos Erdészeti Egyesület elnökére, a kiemelkedő humanistára és polihisztorra emlékeztek.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével többek között Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője, Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, Elmer Tamás, az OEE főtitkára, Fehér István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója, Kárpáti László, a Somogy Megyei Közgyűlés tagja és Sári Dénes, Szabás polgármestere is.

Merczel István, a SEFAG Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője, az OEE Kaposvári Helyi Csoport titkára köszöntötte az egybegyűlteket, majd Elmer Tamás emlékezett Szabás és Somogyország neves polgárára, aki „úgy munkálkodott a magyar erdőkért, hogy valójában nem volt erdész szakember”.

A főtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az egyesületnek ma kiemelt szerepe, hogy olyan szövetségeseket találjon, akik az erdőkhöz valamilyen formában kötődnek, mert az erdők szerepe a jövő szempontjából kulcsfontosságú. Az összefogás minta példájaként említette meg, hogy az OEE Csongrád-Csanád Megyei Helyi Csoportja, Szrnka Mihály titkár vezetésével Kiszomboron, ugyanebben az időpontban megkoszorúzta vizeki báró Tallián Béla sírját.

Az összefogásra inspiráló gondolatok után Huszti Gábor arra biztatta az emlékezőket, hogy Tallián Béla példáját követve merítsenek erőt a múltból, hogy érdemesen munkálkodhassanak a jövőn, majd köszönetet mondott a település vezetőségének, hogy nem feledkeztek meg neves szülöttükről és ma is tisztelettel, megbecsüléssel őrzik emlékét.

„Az emlékezet megnyeri csatáját a semmivel szemben”, kezdte ünnepi beszédét Szászfalvi László. „Az emlékezés, a tiszteletadás kultúrája az,amely emberré tesz bennünket, amely kultúrát és életet teremt”.A képviselő hangsúlyozta, „csak úgy van jelen és csak úgy lesz jövendő, ha képesek vagyunk emlékezni, példákat adni, ez az egyedüli esélye Magyarországnak, a magyar embereknek, a magyar településeknek a megmaradásra és a jövendőre”. Báró vizeki Tallián Béla mind a közigazgatásban, mind a politika területén megállta a helyét, megőrizte az értékeit, az alapelveit, életének értéke és titka hazájának és népének szolgálata volt.

Köszöntőbeszédében Sári Dénes azt hangsúlyozta, hogy „Szabás község emlékezetében e jeles nap aranybetűkkel írott”, majd arról biztosította a hallgatóságot, hogy a jó hírű báró vizeki Tallián Béla emlékét megőrzik, és minden igyekezetükkel méltó utódává kívánnak válni.„Fontos, hogy emlékezzünk a múltunkra, mert aki nem ismeri, és nem tiszteli bármely közösség múltját, az nem képes jelent és jövőt építeni” - zárta beszédét a polgármester.

Az ünnepi beszédeket követően Horváth József, az OEE Kaposvári Helyi Csoportjának egykori titkára, az emléknap ötletgazdája méltatta a neves szakembert, majd Elmer Tamás és Sári Dénes leleplezte a helyi óvoda falán elhelyezett emléktáblát, melyet megáldott Oláh Lajos református lelkész. A megemlékezés fényét emelte a prózai és versösszeállításból álló irodalmi műsor, valamint a felcsendülő trombita zene. Az emléknap ünnepélyes koszorúzással ért véget.

Báró vizeki Tallián Béla, az OEE egykori elnökének részletes életútja a szövegkapcsolóra kattintva tölthető le.

Forrás: SEFAG Zrt., OEE

Szerző: Szigeti Edit

Fotók: Szigeti Edit

Hírszerkesztő: Nagy László