"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A XX. Jubileumi Erdészeti Szakkonferenciát rendezték meg Ivóban

A XX. Jubileumi Erdészeti Szakkonferenciát rendezték meg Ivóban

Az aktív erdőgazdálkodás, mint garancia az erdő hármas szerepének fenntartásában

A COVID-járvány szorításából szabadulva (a 2020-as és 2021-es rendezvények kényszerű törlése után) az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Erdészeti Szakosztálya (egyben az OEE Erdélyi Helyi Csoportja), a házigazda Zetelaki Erdőrendészeti Hivatal munkatársaival erősítve május 6–8. között Ivóban rendezte meg a jubileumi XX. Erdészeti Szakkonferenciát.

Az első napon szokásosan gyalogtúra, illetve buszos kirándulás közül választhattak a résztvevők. A bátrabbakat (egyben fittebbeket) Orbók Ilona okl. erdőmérnök (aki a HCs titkára is), illetve Fodor György okl.erdőmérnök kolléga vezette egy hargitai túrán. A résztvevőknek fárasztó, de nagyszerű élményekben volt részük.

Nem kevésbé a buszos kirándulás óvatosabb (egyben kevésbé fitt) résztvevőinek is. A bögözi középkori templom megtekintése után Agyagfalván, az 1849-es székely nemzetgyűlés helyszínén épült emlékhely, Székelykeresztúron (ahol a költő élete utolsó éjszakáját töltötte) Petőfi körtefája, majd Szejkefürdőn, a nemrégiben megnyitott Orbán Balázs múzeum következett. Az egyébként is nagyszerű helyszínek „élvezeti értékét” még tovább emelte az idegenvezető, Kápolnás Zsolt, székelyudvarhelyi történelemtanár, aki lenyűgöző tárgyi tudásával, ugyanilyen elhivatottságával, valamint kiváló humorával bűvölte el a hallgatóságot.

Szombaton a házigazdák köszöntője után vette kezdetét az izgalmas témákat (ahogyan azt a rendezvény fenti „alcíme” is sejteti) érintő szakmai konferencia, amit dr. Führer Ernő az ERTI korábbi főigazgatója moderált.

A technika lehetőségeivel élve Tánczos Barna (Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere) szlovéniai hivatali útjáról online köszöntötte a megjelenteket. A színvonalas előadásokat számottevő érdeklődés övezte, illetve élénk eszmecsere követte.

Az esti programokról talán nem is kell részletesen beszámolni. Biztosan elég utalni a hagyományos székely vendéglátásra, illetve a rendezvény helyszínének nevére…

Ha csak egy mondatban akarnánk összefoglalni a történteket, akkor annyit lehetne mondani: Székely testvéreink, ez megint nagyszerű volt!

Köszönet mindenkinek, aki a konferencia szervezésében, előkészítésében és lebonyolításában szerepet játszott!

(Az Erdészeti Lapok júniusi számában a rendezvényről részletesebb beszámoló fog megjelenni.)

Forrás: OEE

Fotók: OEE, Konferenciakép: Erdélyi Bálint Előd/Székelyhon.ro

Hírszerkesztő: Nagy László