"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

YPEF nemzetközi döntő Csehországban - Újabb magyar sikerek!

YPEF nemzetközi döntő Csehországban - Újabb magyar sikerek!

A “Fiatalok Európa Erdeiben” (“Young People in European Forests”) tanulmányi verseny Csehországban megrendezett döntőjében a magyar csapat egy második, egy harmadik és egy negyedik helyezést szerezett. A döntőben 9 ország középiskolás diákcsapata mérte össze felkészültségét, talpraesettségét és ügyességét.

A kilencedik alkalommal megrendezett verseny célja, hogy a résztvevő diákok az iskolarendszeren kívüli, részben önálló, részben a felkészítő tanáraik által koordinált tanulási folyamat keretében mélyebb ismereteket szerezzenek az erdőkről, erdőgazdálkodásról nemzeti és európai szinten egyaránt. A nemzetközi döntő emellett kitűnő alkalom a vendéglátó ország megismerésére, az egyes nemzetek diákjai közötti kapcsolatépítésre, s ezáltal az angol nyelv aktív használatára.

Az YPEF nemzeti és nemzetközi fordulókból áll, arra a csatlakozott országok 2-3 fős csapatai nevezhettek. A nemzetközi döntőbe minden ország a legjobb csapatát delegálta. Idén is Európa szerte több ezer diák vett részt a versenysorozatban. Magyarországot a Kecskeméti Katona József Gimnázium csapata képviselte. A csapat tagjai Kancsár Emese, Kohlrusz Péter, Losoncz Tamás és felkészítő tanáruk Kohlruszné Csórián Katalin.

Az első napot a diákok még a cseh fővárosban, Prágában töltötték. Itt mód nyílt a Prágai egyetem (Czech University of Life Sciences Prague) – nemrégiben a 100 éves alapítását ünneplő - Erdészeti és Faipari Karának megismerésére. A kar új, illetve megújult épületei modern előadótermekkel és a kor színvonalának megfelelő kutatói és oktatói laborokkal vannak felszerelve. Az egyetem mellett jutott némi idő Prága megismerésére is. A Hradzsinban elszállásolt magyar csapat a prágai várat, majd Prága főterét is „bevette”.

A döntő helyszínéül a cseh szervezők az Olšina rekreációs központot választották, mely csodálatos természeti környezetben, kristálytiszta vízű tavak között, erdők ölelésében terül el a cseh-német-osztrák hármashatár szomszédságában. A központ egyben katonai erdészeti központ is, melyre méltán lehetnek büszkék a cseh kollégák. Mintegy tucat, teljesen felszerelt, fűthető faház és közösségi épület várja az látogatókat.

A versenyben nemzeti és –a résztvevő diákok közül a helyszínen összesorsolt – nemzetközi csapatok vettek részt. A nemzetek közötti versenyben egy, az európai erdőkről szóló tesztet kellett megoldani, majd előadást tartani az erdő és víz kapcsolatáról. Mindezt természetesen angol nyelven. A magyar csapat előadása jól sikerült, s diákjaink a tesztet sem tartották nehéznek, így jó hangulatban vettek részt a vegyes összetételű csapatok versenyében, ahol növényfelismerében, s számos ügyességi számban, mint például a légpuskalövészet, íjászat versengtek egymással.

A versenyszámok mellett jutott idő az egyéb élményekre is: minden este szervezett és zenés program várta a résztvevőket. Sőt a diákok kreatív performance formájában hazájuk természeti szépségei mellett a kulturális, esetenként kulináris értékeivel is megismertették a többieket.

A verseny eredmény hirdetésére váró hangulatot némiképp oldva a diákok és felkészítő tanáraik látogatást tettek Český Krumlov-ba. Az 500 éven át érintetlenül fejlődő, Moldva parti cseh kisváros belvárosa, a gótikus, reneszánsz, barokk épületekkel, terekkel méltán része az UNESCO világörökségének.

A városlátogatást követő búcsúeset adott helyet a díjátadó ünnepségnek. A magyar diákok a nemzetközi csapatversenyben második és harmadik helyezést, a nemzetek közti versenyben negyedik helyezést értek el. Ez utóbbiban egyetlen tizeddel lemaradva a dobogóról. Gratulálunk a magyar csapatnak, s köszönjük a felkészítő tanárnő kitűnő munkáját!

A cseh döntő alatt az YPEF nemzetközi versenybizottság, már a jövőbe tekintve, tárgyalta meg a 2019. év tapasztalatait és kihirdette a 2020-as nemzetközi döntő rendező országát, mely Ukrajna.

A versennyel és a döntővel kapcsolatban további információk a hazai szervezők és a verseny nemzetközi honlapján érhetők el: www.ypef.eu; www.oee.hu;

A YPEF 2020-as versenysorozata a tervek szerint még idén meghirdetésre kerül. A Nemzeti és a Nemzetközi Versenybizottság szeretettel meghív minden diákot, hogy vegyen részt a YPEF versenyen 2020-ban is!

Forrás: OEE

Szerző: Kovácsevics Pál, Hoczek László

Fotók: Kovácsevics Pál

Hírszerkesztő: Nagy László