"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Zempléni döntővel zárult az idén először meghirdetett VándorViadal - 8 részes tévéműsor a TV2-n!

Zempléni döntővel zárult az idén először meghirdetett VándorViadal - 8 részes tévéműsor a TV2-n!

19 középiskolás csapat részvételével zajlott az idei VándorViadal zempléni döntője. A VándorViadal az ötödik éve tartó Vándortábor Program új eleme, amely 2021-ben került először megrendezésre az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával, az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében. A versenyben négyfős csapatokban, szellemi és fizikai felkészültséget, a vándortáborozás során is szükséges rátermettséget igénylő feladatokban küzdöttek meg a diákok. A tavaszi online selejtezők tétje a döntőbe jutás volt, amely után a legjobbak nyári egyhetes táborban küzdhettek meg a végső győzelemért. A táborról – amely egyben a verseny döntője volt – tévéműsor is készült, amelynek első része 2021. július 18-án látható a TV2-n.

A 2 fiú és 2 lány versenyzőből álló középiskolás csapatok először egy 5 fordulós online selejtezőn vettek részt április 7-től kezdődően, amelyben kreatív feladatsorok megoldásával gyűjthettek pontokat. Az így kialakult rangsor alapján jutott tovább a táborba a legjobb 19 csapat, amelyre 2021. június 14. és 20. között került sor a hercegkúti "Zemplén" gyermek és ifjúsági táborban.

A döntő feladatainak egyik fő jellemzője volt a természetközeliség és az aktív kikapcsolódás, de a verseny nem kizárólag aktív mozgásra épült. A tábor során teret kaptak az olyan feladatok is, melyek a természet minél közvetlenebb megismerését helyezték előtérbe, és próbára tettek olyan kompetenciákat, mint a matematikai, nyelvi és gondolkodási képesség, az együttműködés és problémamegoldó készség.

A VándorViadal kiemelt célja volt, hogy a nagyközönség számára is bemutassa a Vándortábor Program szellemiségét, a Program egyre bővülő közösségét, mindezt a döntő helyszínéül szolgáló Zemplén minél teljesebb bemutatása mellett. Így a környék kulturális értékekben bővelkedő városain, várain, a zempléni hegyeken és a Bodrog folyón túl a verseny elengedhetetlen helyszíne volt a füzérradványi Károlyi-kastély parkja vagy az Északerdő Zrt. által frissen átadott Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ is.

A verseny a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium csapatának győzelmével zárult, akik az értékes tárgyi nyeremények és aktív kikapcsolódást szolgáló utalványok mellett egy hollóházi serleggel is gazdagabbak lettek, illetve elnyerhették az évente új gazdára találó vándorserleget is.

Gratulálunk a győztes csapatnak és a verseny minden résztvevőjének! Köszönjük nekik az együtt töltött időt, az aktív részvételt és a derekas helytállást!

A VándorViadalról készült 8 részes tévéműsor első adása 2021. július 18-án, 11:40-kor tekinthető meg a TV2-n, majd ezt követően mindig vasárnap délutánonként jelennek meg a soron következő epizódok.

Képgaléria a szövegkapcsolóra kattintva érhető el!

Forrás: OEE

Szerző: Kovács Boldizsár

Fotók: OEE

Hírszerkesztő: Nagy László