"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

OEE Szaktudás Füzetek

Az OEE Szaktudás Füzetek kiadványsorozat eddig megjelent részei

(A közvetlen eléréshez és letöltéshez kérjük kattintson az alábbi címekre)

OEE Szaktudás Füzetek 1. - Habitat fák és holtfa az erdőben  (2022)

OEE Szaktudás Füzetek 2. - Erdők a világban, Európában és Magyarországon  (2022)

OEE Szaktudás Füzetek 3. -  Erdő és víz - Erdészeti vízgazdálkodás  (2023)

OEE Szaktudás Füzetek 4. -  Biológiai inváziók az erdőkben  (2024)

OEE Szaktudás Füzetek 1. - Habitat fák és holtfa az erdőben (2022)

Az Erdészeti Lapok 2022. évi júniusi lapszámának tematikus különszámaként, OEE Szaktudás Füzetek című, új egyesületi kiadványsorozat első része jelent meg, Habitat-fák és holtfa az erdőben címmel. A most útjára indított szakmai füzetsorozat egy-egy kiemelt aktuális témakört tárgyal, a kapcsolódó társtudományok elismert szakembereinek legújabb kutatási eredményeit is felhasználva. Az OEE Szaktudás Füzetek a hazai erdőgazdálkodást alapjaiban befolyásoló, gyorsan átalakuló környezeti és gazdasági változások hatásaira kívánja felhívni a figyelmet, miközben szakmai ismeretterjesztő jelleggel és kifejezett személeltformálási céllal kínál megoldási lehetőségeket az erdészeti ágazatot érintő legfontosabb jelenkori és jövőbeni kihívások terén. (A kiadvány az alábbi képre kattintva tölthető le.)

OEE Szaktudás Füzetek 2. - Erdők a világban, Európában és Magyarországon (2022)

Az Erdészeti Lapok 2022. évi decemberi lapszámának jubileumi különszámaként jelent meg az OEE Szaktudás Füzetek című, 2022 júniusában útjára indított egyesületi kiadványsorozat második része, Erdők a világban, Európában és Magyarországon címmel. Az Erdészei Lapok alapításának 160. évfordulóját ünnepelve a Szerkesztőbízottság és az Egyesület vezetősége elhatározta, hogy a sorozat következő füzete a tíz évvel ezelőtt megjelent, a másfél évszázados jubileumra kiadott különszám jelentősen megújított, kibővített, aktualizált folytatása lesz, mely egyszerre szól a nagyközönségnek és az erdész szakembereknek. Tartalma megfrissült és kiegészült. Szükségszerűen tükrözi a változó világot, vázolja az erdők ügyéhez, sokrétű szerepéhez, a fenntartható erdőgazdálkodást érintő kockázatokhoz kapcsolódó legfrissebb ismeretanyagokat. Vezérgondolata az előrelátóan cselekvő erdővédelem és erdőgazdálkodás, ami azoknak az erdőművelési, erdőkezelési, kutatási és oktatási tevékenységeknek az összessége, melyekkel erdeinkben a kárkockázatokat érdemben csökkenteni lehet. (A kiadvány az alábbi képre kattintva tölthető le.)

OEE Szaktudás Füzetek 3. -  Erdő és víz - Erdészeti vízgazdálkodás (2023) 

Az Országos Erdészeti Egyesület 153. Vándorgyűlése alkalmából  „Erdő és víz - Erdészeti vízgazdálkodás” címmel jelent meg a 2022-ben útjára indított OEE Szaktudás Füzetek kiadványsorozat harmadik része, mely az Erdészeti Lapok júniusi lapszámának tematikus melléklete. A kiadvány a jelenkori és jövőbeni erdőgazdálkodás egyik legfontosabb szakmai kérdéskörét, az erdő és víz, erdészet és vízgazdálkodás témáját mutatja be erdész és erdőjáró nem erdész olvasók részére, ismeretmegújító és ismeretterjesztő szándékkal. Az erdő és víz kapcsolatára vonatkozóan Roth Gyula professzor örökérvényű szavait idézhetjük: „Magyarországon az erdőgazdálkodás vízkérdés, a vízgazdálkodás kérdése.” Az idézett gondolat a magyarországi erdei ökoszisztémák fennmaradása (léte, minősége) és fenntartása szempontjából napjainkban egyre fontosabb megállapításnak tekinthető.(A kiadvány az alábbi képre kattintva tölthető le.)

OEE Szaktudás Füzetek 4. -  Biológiai inváziók az erdőkben  (2024)

Az Országos Erdészeti Egyesület 154. Vándorgyűlése alkalmából megjelent a 2022-ben útjára indított OEE Szaktudás Füzetek kiadványsorozat következő, immár negyedik része, Biológiai inváziók az erdőkben címmel, mely az Erdészeti Lapok július-augusztusi lapszámának tematikus különszám melléklete. Ebben a kiadványban a terjedelmi korlátok határain belül igyekeztünk körbejárni a biológiai inváziók témakörét. Bár természetesen a magyar erdőkre koncentráltunk, de szándékosan kalandoztunk el más ökoszisztémák, más országok, sőt más földrészek felé is. Reményeink szerint jól érzékeltettük a biológiai inváziók és hatásaik rendkívüli sokféleségét. Tudni kell azonban, hogy a tárgyaltak csak töredékét teszik ki a hazánkban zajló és várható eseteknek, nem is beszélve a globális képről. A biológiai inváziók között csak elvétve találunk olyan példát, aminek akár csak kis pozitívumát tudnánk említeni. Túlnyomó részük súlyos gazdasági károkat okoz, ökológiai hatásaik pedig sokszor kifejezetten katasztrofálisak.A biológiai inváziókban egy közös biztos van, mégpedig az, hogy szándékos (sok esetben átgondolatlan honosítással) vagy véletlen behurcolással kezdődnek. Azaz emberek „gerjesztik” őket. Ennek megfelelően megelőzni, illetve kezelni is csak ők tudják (tudnák). Az erdészeknek ebben az átlagnál nagyobb felelőssége, feladata, de érdeke is van. (A kiadvány az alábbi képre kattintva tölthető le.)